sobota, 16 stycznia 2016

Zima na ostrrro!



Winter has come! Taka piękna, biała, mroźna, bajeczna. Na co drugim podwórku widać ulepionego bałwana albo nawet i trzy, dzieciaki szaleją na saneczkach i jest super! Taką zimę uwielbiamy, mimo to, że jesteśmy szalenie ciepłolubni, to taka sceneria bardzo nam odpowiada.
Mam niezwykły fun z puszystego śniegu i szaleję jak dziecko. Na razie najbardziej korzystam z tej zimy ja i mój pies, bo dziecko jeszcze nie wie o co kaman :) ale już za rok zrozumie...! W takie dni jak dziś, staramy się w domu ogarnąć jak najszybciej powierzchnie płaskie (i krzywe też) i uciekamy za miasto w nasze ukochane miejsce. Będąc tam ładujemy akumulatory i choć zimno, nogi bolą bo się złazimy jak cholera, to energii mamy tyyyle, że w powrótną drogę moglibyśmy wracać samochodem jak Flinstonowie. Później wpadamy do domu głodni i trzeba coś na szybko przygotować. A w związku z tym, ze dziś podobno jest Dzień Pikantnych Potraw, czyli to co tygryski lubią najbardziej, mam dla Was przepis na makaron, który przygotujecie w 15 minut i zobaczycie, że jak zrobicie go raz to już później żyć bez niego nie będziecie mogli :) Totalnie pyszna, prosta, szybka i tania potrawa dla wszystkich makaronożerców! Na obiad lub na kolację, gdy głód duży, czasu mało a w lodówce tylko światło. Czego chcieć więcej?! A w gratisie dorzucam kilka zimowych fotek z naszego raju <3 Ściskam gorrrąco! 



Marysia: 

kombinezon: Pepco

czapka: H&M

kołderka: Motherhood

Ja: 

czapka&rękawiczki: H&M

kurtka: S.West (podobna tu)

buty: Ukala 

Okulary p/słoneczne: PNT (Paris Optique) 

I przepisik:



Pikantne tagliatelle z pomidorami 

Składniki (dla 2 osób)
2 porcje makaronu tagliatelle (ok. 140 g) można też zastąpić makaronem spaghetti
1 puszka krojonych pomidorów (latem można użyć świeżych, pozbawionych skórki)
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
oregano
sól
pieprz cayenne lub chilli 
1 łyżka oliwy
natka pietruszki, świeża kolendra (opcjonalnie)
parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie
Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Do cebulki włożyć pomidory z puszki (lub pokrojone świeże bez skórki), wycisnąć przez praskę czosnek i dusić ok 5 min. Dodać pieprz cayenne/chilli, oregano. W momencie, kiedy szykujemy sos, gotujemy w osolonej wodzie makaron na al dente. Po ugotowaniu makaronu, dodajemy go do sosu, łączymy i podajemy. Możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i parmezanem. 






















2 komentarze:

  1. Pies wygrał. :) A za przepis dziekuje, jutro będzie na obiad. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha! Tak, Luna podbija wszystkie serca. To taki pieso-kot ;-) Smacznego obiadu zatem! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze 😀