wtorek, 2 lutego 2016

A co tam!



Raz do roku można! Można też czasem w ciąży, przed okresem i jak Cię mąż czy teściowa wkurzy! Można w weekend na wyluzowanie i podczas listopadowej chandry! I kiedy tam jeszcze chcecie to też można... popuścić pasa! I teraz właśnie nastał taki moment, że i ja popuszczam pasa i puszczam w obieg przezaj***isty przepis na pączki twarogowe!
Rok temu nawet zachwycała się nimi moja Babcia! Szybkie, proste i niebiańsko dobre. Tłusty Czwartek za dwa dni! Pędźcie do sklepu po składniki i do dzieła! Gwarantuję, że będziecie mnie przeklinać sięgając po kolejną kuleczkę ;) Ale co tam - Tłusty Czwartek, to można! 

Przepyszne pączki twarogowe 

Składniki (na ok. 22 szt.)
kostka półtłustego albo tłustego twarogu (250 g)
2 jajka
200-250 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego 
2 łyżki gęstej śmietany 18%
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu

olej rzepakowy do smażenia i smarowania rąk

cukier puder do posypania

Przygotuj wszystkie składniki na pączki. Powinny być one w temperaturze pokojowej. Twaróg przepuść przez praskę lub zmiel, dodaj cukier, mąkę, sól i sodę/proszek, śmietanę, jajka oraz spirytus. Wyrób ciasto. Będzie ono dość klejące. W małej miseczce przygotuj olej, posmaruj nim dłonie i następnie wyrabiaj po kolei małe kuleczki z ciasta, średnica ok 4 cm, jak orzech włoski. Układaj na blacie posmarowanym olejem/oliwą. W płaskim i szerokim garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej i wrzucaj pączki. Smaż do rumianego koloru z obu stron. UWAGA! Pączki delikatnie rosną na patelni! Usmażone przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Ułóż na talerzu/paterze i jeszcze delikatnie ciepłe posyp cukrem pudrem

Smacznego i z góry przepraszam :D