To było sztandarowe danie kuchni mojej mamy. Tak jak gofry, naleśniki, żurek z kuleczkami. Tak jak budyń z sosem malinowym czy zupa "nic". Mamy umieją. A babcie to już w ogóle! Smak tych potraw zapamiętuje się na całe życie i chce się je odtwarzać w swoim domu. Przenieść ten pierwiastek historii, ciepła i bezpieczeństwa na swój kwadrat, robiąc dla swoich najbliższych coś, co kiedyś wywoływało w naszych sercach radość, coś co rozpływało się w ustach i prowadziło jak latarnia morska marynarzy do domu. Co jeszcze mamy i babcie umieją? Umieją wykorzystać te swoje kulinarne atuty w chwili, kiedy potrzebujemy tego najbardziej. Zakotwiczeniu się w cieple domowego ogniska gdy jest źle, gdy dostało się złą ocenę w szkole, odwołali dodatkowe zajęcia, chłopak rzucił lub po prostu jest nam smutno. Wtedy wjeżdża do pokoju mama czy babcia niczym anioł, w kuchennym fartuchu i serwuje nam ot, kluski! Ale to są kluski, które rozpływają się w ustach niwelując wszelkie negatywne uczucia, emocje czy spory. Są delikatne, tanie w wykonaniu i doskonałe w swojej prostocie. To takie rodzinne slow food, okraszone miłością.
Gdy robię je moim córkom bezwiednie za każdym razem gdy maczam łyżkę z kluseczką w wodzie, oblizuję usta. Nie da się tego nie lubić, a wykonanie zajmuje max 10 min.
To co, kto w ten weekend uszczęśliwi rodzinę? Koniecznie zapiszcie przepis jako "Klusie Misi" - będzie mi bardzo miło, bo to nasza autorska nazwa, choć przepis baaardzo stary.
"Klusie Misi"
czyli kluseczki z serka łyżką kładzione
Porcja dla 3 osób
Oczywiście, gdy się wprawicie, to można zrobić większą porcję z 4 serków, daję wówczas również tylko 1 jajko ale ciut mniej mąki, musi być konsystencja gęstego ciasta aby łatwo się odrywało i kładło na wodę.
2 serki homogenizowane waniliowe (300g) (kupuję Amelię z Lidla, Tutti z Biedronki lub inne byle nie Danio bo jest zbyt rzadki).
100 g mąki pszennej (ok. 3/4 szkl mąki, lub 10 łyżek)
1 jajko L
dodatki: cukier, cynamon, masło - wg. uznania
Serki mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę, mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Gotujemy ok 3 l wody, do bardzo gotującej się wody wkładamy łyżką (czystą, uprzednio zamoczoną w tej gorącej wodzie) kluseczki dokładnie tak jak kluseczki łyżką kładzione.
Gotujemy na wolnym ogniu od wypłynięcia 3 min.
Voila!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze 😀