Strony

wtorek, 11 grudnia 2018

Ciasteczka kruche (świąteczne)


W weekend zamieniłam w ciasteczkowego potwora! Ale mam dla Was przepis gigant! Dla tych kuchennych ciamajd, które same bijąc się w pierś tak się nazywają, ale i dla tych kozaczek kulinarnych co Pavlovy i inne tasiemce pieką. Bo tu nie o nadmierną wymyślność kształtów, smaków i faktur chodzi, tu chodzi o prostotę, zabawę i tę niepowtarzalność chwili, jaką łapiemy zaszywając się w weekendowe czy środowe popołudnie, samemu słuchając ulubionej płyty czy w harmidrze panującym w domu z umorusanymi od mąki buźkami dzieci. Tu chodzi aby się wyczilować i nie stresować czy wyjdzie, czy nie wyjdzie. Aby pobawić się w kuchni z bahornią, wyczarować stos ciasteczek w godzinę na jutro do przedszkola na przedstawienie czy na wigilię pracową. Tu chodzi w tym przepisie abyście wiedziały, że to będzie totalny no-stress. Przepis dla każdego, a i zabawa przednia! Różne formy zdobień według własnego uznania i posiadania składników lub bez. Znikają tak samo szybko jak się je piecze, bo pomimo prostoty składników smakują domem, ciepłem i przedświąteczną atmosferą.



Ciasteczka kruche (świąteczne)

250 g mąki
130 g masła
1/2 szkl. cukru (najlepiej cukier puder ale ja często robię ze zwykłym)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Mąkę mieszam w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaję resztę składników i zagniatam na ciasto. Kulkę ciasta wkładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmuję, wałkuję ciasto na grubość ok. 0,5 cm (ciasteczka lekko rosną w piekarniku), wycinam kształty i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam ciasteczka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 12 min. Wychodzą mi dwie tury pieczenia z tej porcji :)
Ozdabiam po ostygnięciu. Przechowuję w pojemniku metalowy, słoiku na ciastka. 

Zróbcie - to jedno z najlepszych ciast do zabawy z dziećmi, jest bardzo plastyczne. 

UWAGA: Jeśli podczas wyrabiania wydaje się Wam ono zbyt suche, ciężkie do uformowania, należy dodać łyżkę masła. Powinno być plastyczne. 
Jeśli ciasto się lekko przywiera do stolnicy, należy podsypać stolnicę delikatnie mąką. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze 😀