Strony

piątek, 24 czerwca 2016

ARBUZ na każdą okazję


Lato pachnie mi truskawkami, czereśniami, kwitnącymi lipami, lawendą i ... arbuzem :) Przyznaję się bez bicia, że jestem od niego uzależniona! Wszystkie przepisy z nim w roli głównej przetestowałam i dziś dzielę się nimi z Wami i polecać mogę wszystkim podpisując się pod tym "ręcyma i nogami". W takie upalne dni możemy raczyć się lekką sałatką z arbuza i fety, na deser jeść sorbet truskawkowo - arbuzowy, poić dzieci szejkiem arbuzowym a gdy dzieci zasną... usiąść z munszem swym na balkonie wieczorem i delektować się przepyszną i lodowatą arbuzadą pod różnymi odsłonami :) 
A zatem Kochani, do sklepu, na rynek bądź targ marsz po arbuzy!

Sorbet truskawkowo - arbuzowy 
z delikatną nutką banana 


Składniki (na 6 foremek do lodów z IKEA )

300 g truskawek
100 g arbuza (najlepiej bezpestkowy)
1 banan



Truskawki odszypułkowujemy, arbuza obieramy, pozbawiamy ewentualnych pestek, dodajemy banana i blendujemy na jednolitą gładką masę. Wlewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na min. 6 godzin. Przed wyjęciem z foremek przez chwilę oblewamy ją bardzo ciepłą wodą i gotowe! 




Sałatka z arbuza 
z fetą i miętą


Składniki:
2 duże plastry arbuza bez pestek (na okrągło)
1/2 opakowania sera feta (najlepiej oryginalny, ale nadaje się też ser typu feta np. Favita)
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki płynnego miodu
świeżo zmielony pieprz
garstka liści mięty

Arbuza kroimy w duże kostki, podobnie ser feta. Sok z cytryny łączymy z miodem i pieprzem, aby powstał dressing i polewamy nim arbuza z fetą. Posypujemy posiekanymi listkami mięty.
Podajemy schłodzoną sałatkę.

Arbuzada dla tych małych 


Składniki ( 1 porcja ok 250-300 ml)
1 duży plaster arbuza (na okrągło)
kilka listków mięty (opcjonalnie)
olej lniany/oliwa z oliwek lub dowolny olej

Arbuza obrać ze skóry i oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę i zblendować z liśćmi mięty. Przed podaniem dodać parę kropel oleju lnianego lub oliwy z oliwek (ja dałam olej pistacjowy). 




Arbuzada z procentami!
różne kombinacje... idealna na wieczór we dwoje ;) 


Składniki ( 2 porcje po ok 300 ml)
2 duże plastry arbuza (na okrągło)
garstka liści mięty (opcjonalnie*)
sok z 1 limonki (opcjonalnie*)
100 ml prosecco/rumu/wódki/likieru miętowego czy likieru mojito - w zależności od upodobań lub do testowania co rusz inny ;)
kostki lodu - duuużo :)

Ja uwielbiam rozcieńczyć sobie arbuzadę porządnie schłodzonym prosecco :):):):) yhmmmm....

*Dodanie limonki i mięty do arbuzady z rumem czy wódką sprawi, że nasz drink będzie niebiańsko smaczny!

Arbuza obrać ze skóry i oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę i zblendować z liśćmi mięty. Dodać sok z limonki, alkohol, wymieszać, wstawić do lodówki na min. 30 min. Podawać schłodzony z kostkami lodu.  



2 komentarze:

  1. Chętnie spróbuję arbuzady z procentami, a dla Igorsona przygotuję sorbet z arbuza, ale zamienię truskawki na maliny - chyba też powinno wyjść smacznie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Każda kombinacja dozwolona! Smacznego dla każdego! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze 😀