piątek, 9 września 2016

Jesień na balkonie


O tym jak uwielbiam swój balkon, już pewnie wiecie. Nie mogłabym żyć w mieszkaniu bez tego cudownego pomieszczenia, które okupujemy od wiosny do późnej jesieni. Stanowi on taki trzeci pokój a zimą niekiedy jest przedłużeniem lodówki, gdy w święta nie ma w niej już na nic miejsca :) W zależności od pory roku, na moim balkonie zmieniają się
rodzaje kwiatów, grubości kocy i pledów, napoje, bo wiosną pijemy zielone herbaty, kawy, lekkie wina, latem miksujemy smoothies, wymyślamy różne lemoniady, a wieczorami pijemy prosecco z lodem. Jesienią zaś, wolimy rooibosa z dodatkiem miodu, kawę z kardamonem, wino i dobre aromatyczne ciacho z sezonowymi owocami. (Próbowaliście już mojej tarty ze śliwkami?) Jesienią przybywa świec i lampionów. Wieczorami siedzi się krócej, ale pomimo tego uwielbiam ubierać swój balkon w jesienne barwy z przewagą fioletów. I tak dzisiaj, chcę zaprosić Was do siebie na swój balkon, chodźcie, pooglądajcie, zainspirujcie się i czerpćie siłę z piękna tej jesieni jak najdłużej.















Pamiętacie, jak wspominałam Wam o super gadżecie, jaki otrzymałam od zaprzyjaźnionego bloggera, kolegi ze studiów, którego zawsze się radzę, gdy proponuję Wam wina do swoich potraw...??
Łukasz z Wieczornego Wina ze Struśkiem sprezentował mi stojak do lampki wina (popatrzcie jak on to robi tutaj), który sam wykonał specjalnie z myślą o Wojslandii :):) Bardzo dziękuję raz jeszcze! 







A żeby miło się siedziało z kawką na balkonie, mam dla Was bardzo prosty przepis na ciasto jogurtowe.


ekspresowe Ciasto jogurtowe 
z jabłkami i cynamonem 



Składniki:

1 mały (250 g)  kubeczek jogurtu naturalnego (u mnie wersja z wapniem z Biedronki)
Jogurt przelewamy do naczynka, kubeczek myjemy, wycieramy do sucha i używamy go do odmierzania pozostałych składników.

3 kubeczki mąki (2 kubeczki mąki zwykłej pszennej i 1 kubeczek mąki pełnoziarnistej) 
1 kubeczek cukru (można dać 1,5 kubeczka, jeśli wolicie słodsze ciasta)
1 łyżka domowego cukru waniliowego (może być sklepowy)
3 jaja
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu
1 kubeczek oleju rzepakowego 

cukier puder do posypania wierzchu (ewentualnie) 

1 duże kruche jabłko (szara reneta, antonówka, papierówka)

Mąkę mieszamy z sodą/proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, jogurt, jajka i olej i mieszamy wszystko trzepaczką do połączenia się składników. 
Nie miksować ciasta! 

Wyłożyć blachę (ok. 20 cm średnicy) papierem do pieczenia, (u mnie naczynie żaroodporne z DUKA o wymiarach 26x18 cm), piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wyłożyć ciasto do blachy, jabłko obrać i kroić je w średniej grubości plastry (jak leci). Układać plastry jabłek na powierzchni ciasta lekko je wciskając. Można ewentualnie delikatnie oprószyć wierzch cynamonem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 45 min, lub ewentualnie dłużej, do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, ja piekąc je w naczyniu żaroodpornym, wyjęłam je również w papierze z naczynia, aby sobie ostygło szybciej ;)




Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze 😀